Kuchyně?  Máme vlastní!

 

 

Jediné soukromé jesličky v ČR s vlastním gastroprovozem. 

V září 2013 jsme otevřeli kuchyň pro přípravu obědů do našich jesliček, která je umístěna v přízemí provozovny jesliček „Točitá“.  

Kuchyň je schválena a pravidelně dozorována Hygienickou stanicí pro hl. m Prahu. Schválení a dozor se týká též převozu jídel do ostatních poboček včetně výdeje přímo na pobočce. 

Kuchyně je vybavena profesionálním kuchyňským zařízením vč. digitálního konvektomatu s vývinem páry nástřikem, což vede k vyšší nutriční hodnotě připravovaných jídel a zachování vyššího množství vitamínů s porovnáním s běžnými způsoby tepelné úpravy.   

Při tvorbě jídelníčku jsme vázáni dle vyhlášky 107/2005 ( Vyhláška o školním stravování ) dodržovat plnění tzv. Spotřebního koše. Jídelníček je sestavován vždy měsíc dopředu s cílem upravení kombinace pokrmů tak, aby byly živiny co nejefektivněji zkombinovány a přinesly dětem co největší užitek v souladu s legislativou reprezentovanou spotřebním košem. Opíráme se též o Metodický návrh Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR navrženým Ministerstvem zdravotnictví ČR a navíc zařazujeme do jídelníčku pokrmy z netradičních plodin jako jsou jáhly, kuskus, pohanka, bulgur či obilné vločky. Dle metodiky se opíráme o následující zásady:

 

Polévky:

Zeleninová         často

Luštěninová       3x za měsíc

Drožďová           1x za měsíc

Vývary                často

 

Hlavní jídla:

Ryby                           2x za měsíc

Drůbeží maso            3x za měsíc

Vepřové maso           4x za měsíc

Hovězí maso, králík   5x za měsíc

Bezmasá, zeleninová 4x za měsíc

Sladký pokrm             2x za měsíc

 

Přílohy:

Brambory                   5x za měsíc

Bramborová kaše       2x za měsíc

Těstoviny                    3x za měsíc

Rýže                           4x za měsíc

Houskové knedlíky     2x za měsíc

Bramborové knedlíky 1x za měsíc

Luštěniny                   1-2x za měsíc

 

Výběr surovin

Jelikož zdravé a vhodné vaření pro děti v sobě zejména zahrnuje výběr vhodných surovin, vybíráme pouze čerstvé a kvalitní suroviny s jasným původem. Vaříme bez zbytečných příměsí, polotovarů a potravin s nevhodnými „éčky“. 

Vzhledem k volbě nákupu kvalitních gastronádob a zejména díky rychlosti dodání jídla do poboček ( rozvoz jídel je pouze pro naše zařízení ) není nutné jídlo znovu ohřívat a tím zbytečně přicházet o hodnotné živiny. Teploty jídel při výdeji zpravidla vždy oscilují kolem hodnoty 80 °C.
K dochucení pokrmů používáme čerstvé a sušené bylinky, různé variace bioproduktů, sůl
s obsahem jódu pouze v minimálním množství. Hotové pokrmy nikdy nedosolujeme.  

 

Do jesličkového jídelníčku zásadně nezařazujeme smažená a tučná jídla, houby, vnitřnosti, uzeniny, mořské plody ani „alergenní“ mák.  Knedlíky připravujeme vždy domácí dle tradičních receptur. Žádné suché směsi, žádný drobivý polotovar bez vajíček a mléka s přídavkem kurkuminu. Polévka je vždy z masového či zeleninového vývaru bez přídavku kuchyňských polotovarů jako např. instantních bujónů plných glutamátů či populárních tekutých bujonů ve vaničkách. Jednou týdně dětem upečeme k svačině domácí koláč.

 

ProJesle jsou jako jediné jesle v České republice zařazené do garantovaného projektu využívání biopotravin. Zavázali jsme se využívat kvalitní biopotraviny jejichž garantem kvality a plnění našeho závazku je společnost Country Life a projekt BioŠkoly.

 

Projekt BioŠkoly je realizován za přispění společností:

 

                              

BioPark s.r.o.   BioPark                                Factum Invenio http://www.factum.cz/

 

                                       

Liga ochrany spotřebitelů potravin.               Country Life http://www.countrylife.cz/
 http://www.pro-bio.cz/

 

 

                     

Projekt je realizován za podpory Ministerstva zemědělství České republiky.
 

Více informací o biopotravinách a projektu BioŠkoly naleznete zde

 

 

Poděkování patří hlavně našim dodavatelům - jejich představení : Klikněte zde